אישור תעודת רופא עבור נוטריון
אישור מסמך על ידי נוטריון מעניק למסמך תוקף משפטי, ולכן בשני מקרים יפנה הנוטריון לקבלת חוות דעת מרופא לפני אישורו את המסמך.
מסמך עם אישור של נוטריון מעניק הרשאות רבות למחזיק המסמך, למשל מיופה כוח שיופה כוחו בענייני נדל"ן. המסמך תקף משפטית ובמקרים מיוחדים גם אינו ניתן לביטול, ולכן נוטריון אינו מעניק את האישור כלאחר יד אלא מוודא מספר דברים לפני אישורו את המסמך.
חובת הבדיקה של הנוטריון
כדי לאשר את המסמך הנוטריון מוודא כי מבקש האישור פועל מרצונו החופשי, מבין את משמעות המסמך והאם הוא כשיר משפטית.
- רצון חופשי - משמע שמייפה הכוח או הלקוח בחר מרצונו לבצעה, ללא כפייה או הפעלת לחצים או איומים מצד כזה או אחר.
- הבנת משמעות המסמך - הבנה לעומק של הכתוב במסמך והמשתמע מכך כולל פעולות אפשריות הנגזרות מתוך האישור, למשל ייפוי כוח לחשבון בנק מאפשר העברת כספים לחשבון אחר ללא צורך באישור של בעל החשבון, המשמעות היא שאם נבחר מיופה כוח לא אמין הוא יכול לבצע בצורה חוקית העברה לחשבון פרטי שלו.
- כשירות משפטית - הנוטריון מוודא כי מבקש הבקשה צלול בדעתו וכי אינו קטין מתחת לגיל שמונה עשרה.
מתי לא יכול הנוטריון לאשר מסמך רפואי
מפאת החשיבות הרבה שיש לאישור נוטריוני על מסמך, יש כמה מקרים בהם הנוטריון לא יכול לאשר את הבקשה מבלי להיוועץ בחוות דעת נוספת שאינה מתחום המשפט, אלא דווקא מתחום הרפואה. בכל מקרה של ספק אם מבקש הבקשה אכן צלול בדעתו, הנוטריון יפנה לחוות דעת מקצועית של רופא. בנוסף, ישנם קיימים מקרים בהם הנוטריון חייב לפנות לקבלת חוות דעת מרופא, גם אם על פניו הכול נראה כשורה:
- לדוגמא: כאשר מבקש הבקשה מרותק למיטתו
- דוגמא נוספת: כאשר הלקוח מאושפז בבית חולים. שנת דוגמאות אלו מצריכים, מסיבות מובנות, הסתמכות על שיקול דעתו של הרופא שזה תחום התמחותו באם המטופל צלול בדעתו או לא. בצורה זו נמנעים מקרי הונאה על קשישים שאיבדו את צלילות דעתם ואנשים שאין בכוחם להגן על זכויותיהם משום שהם מרותקים למיטה. כל האמור נכון גם במקרה של תרגום מסמך שהונפק מחוץ לגבולות ישראל.
החוק משאיר בידי הנוטריון את החובה לוודא שיש הסכמה והבנה מלאה של מבקש הבקשה טרם אישורו את המסמך, ולכן, במקרים בהם תחום התמחותו של הנוטריון אינה מספיקה כמו במקרים רפואיים- הנוטריון יסתמך על דעתו של הרופא בעניין, ועל פיה יחליט האם לאשר את המסמך או לא.